Piekłam je po raz pierwszy ale wyszło wyśmienicie.
40 min
Składniki:
500 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
150 g margaryny
200 g cukru
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny
5 jaj
175 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
125 g kwaśnej śmietany
paczka cukru waniliowego
40 g konfitury morelowej
Jabłecznik w śmietankowym kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać i dokładnie wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić owoce w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć tłuszcz, 150 g cukru, sól oraz skórkę z cytryny. 3 jaja dodawać do masy pojedynczo. Dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym przesiać ją, a następnie dodawać na przemian z mlekiem do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy 26 centymetrów, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto lekko podnieść na brzegach.
2.Dokładnie utrzeć śmietanę, 2 jaja, 50 g cukru oraz cukier waniliowy. Połowę śmietany wylać na ciasto i obłożyć kawałkami jabłek. Owoce przykryć pozostałą śmietaną. Ciasto piec w piekarniku w temp 170 st.C przez 60 minut.
3.Konfiturę morelową podgrzać i przetrzeć przez gęste sitko. Posmarować plastry jabłek konfiturą, a następnie ostudzić ciasto
Komentarze