Jabłecznik w śmietankowym kożuszku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Piekłam je po raz pierwszy ale wyszło wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    150 g margaryny
    200 g cukru
    szczypta soli
    starta skórka z 1 cytryny
    5 jaj
    175 g mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek mleka
    125 g kwaśnej śmietany
    paczka cukru waniliowego
    40 g konfitury morelowej

Jabłecznik w śmietankowym kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i dokładnie wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić owoce w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć tłuszcz, 150 g cukru, sól oraz skórkę z cytryny. 3 jaja dodawać do masy pojedynczo. Dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym przesiać ją, a następnie dodawać na przemian z mlekiem do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy 26 centymetrów, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto lekko podnieść na brzegach.
  • 2. Dokładnie utrzeć śmietanę, 2 jaja, 50 g cukru oraz cukier waniliowy. Połowę śmietany wylać na ciasto i obłożyć kawałkami jabłek. Owoce przykryć pozostałą śmietaną. Ciasto piec w piekarniku w temp 170 st.C przez 60 minut.
  • 3. Konfiturę morelową podgrzać i przetrzeć przez gęste sitko. Posmarować plastry jabłek konfiturą, a następnie ostudzić ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy