Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jabłecznik na miękkim cieście z dodatkiem mielonego twarogu, polany aromatycznym, malinowym lukrem. Jabłecznik wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    200 g twarogu zmielonego
    2 żółtka
    5 dużych jabłek

    POLEWA:

    1/2 szklanki malin
    1 łyżka wody
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i krupczatkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce około 30 min.
  • 2. Każdą połówkę ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej samej wielkości co forma (21×30). Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i ułożyć kawałki jabłek. Jabłka należy obrać i pokroić w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych.
  • 3. Przykryć jabłka drugą częścią ciasta, docisnąć i nakłuć go w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45 minut.
  • 4. W czasie kiedy piecze się ciasto przygotować polewę malinową. Maliny włożyć do garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować