Jabłecznik w cieście drożdżowym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać 3 łyżki mąki, dodać pokruszone drożdże, wlać 2 łyżki ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła, wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło, wyrobić ponownie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
2 jabłka odłożyć, pozostałe obrać, pokroić w kostkę, rozgotować. Następnie dodać cukier, masło, galaretkę oraz 2 jabłka obrane i pokrojone w grubszą kostkę, rodzynki, wymieszać, całość smażyć około 10 minut. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować koło. Formę natłuścić, wyłożyć ciastem dno i boki, nadmiar ciasta zebrać, odstawić na 10 minut by ciasto lekko podrosło. Wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, zawinąć do środka lekko boki. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w temp. 170 stopni 60 minut, aż boki i wierzch ciasta się dobrze zrumienią. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
1. zamiast bułki tartej spód ciasta drożdżowego można posmarować dowolnym dżemem.
Komentarze