JABŁECZNIK UCIERANY

4.5 (165 ocen)

Szybkie,proste,smaczne ciacho.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl.cukru
    1 1/2 szkl. mąki pszennej
    5 łyżek gorącej wody
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    5-6 jabłek

    PONADTO:
    100 g. rodzynków
    sok z 1 cytryny
    1 żółtko
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zółtka utrzeć z cukrem,wodą i olejem.Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem oraz aromat.Ucierać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek-delikatnie wymieszać.
  • 2. Jabłka obrać,pokroić w mniejsze kawałki-skropić sokiem z cytryny.Tortownicę o śr.25 cm. wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną.Wylać ciasto
  • 3. .Na cieście ułożyć jabłka,posypać rodzynkami.Żółtko roztrzepać z mlekiem-posmarować jabłka.Piec ok 40 minut w temp.180 *C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować