Jabłecznik śmietanowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne lekkostrawne ciasto/deser na zimno. W moim domu znika błyskawicznie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml słodkiej śmietanki, u mnie 30%
    140 gram serka waniliowego homogenizowanego
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki wiśniowe
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka cytrynowa
    0,5 litrowy słoik gęstego musu z jabłek np. o smaku piernikowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik śmietanowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm ( dno wysłać pergaminem) schłodzić w zamrażarce.
    Galaretkę zieloną rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić.
    200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać połowę serka waniliowego i pół słoika musu z jabłek. Miksując wlewać zieloną galaretkę i przelać do tortownicy. Schłodzić w zamrażarce do stężenia.
    Przygotować kolejną warstwę:
    Rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić.
    Ubić 200 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, dodać resztę serka i jabłek. Miksując dolewać żółtą galaretkę i przelać do tortownicy. Odstawić do stężenia ( w zamrażarce).
    2 galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić i przelać do tortownicy i schłodzić do stężenia.
    Ja tym razem do warstwy z żółtą galaretką dolałam 2 łyżki syropu barmańskiego Grenadina, aby kolory były bardziej wyraziste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Serek Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować