Jabłecznik śmietanowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm ( dno wysłać pergaminem) schłodzić w zamrażarce.
Galaretkę zieloną rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić.
200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać połowę serka waniliowego i pół słoika musu z jabłek. Miksując wlewać zieloną galaretkę i przelać do tortownicy. Schłodzić w zamrażarce do stężenia.
Przygotować kolejną warstwę:
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić.
Ubić 200 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, dodać resztę serka i jabłek. Miksując dolewać żółtą galaretkę i przelać do tortownicy. Odstawić do stężenia ( w zamrażarce).
2 galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić i przelać do tortownicy i schłodzić do stężenia.
Ja tym razem do warstwy z żółtą galaretką dolałam 2 łyżki syropu barmańskiego Grenadina, aby kolory były bardziej wyraziste.
Komentarze