Jabłecznik pod białą kołderką

0 (0 ocen)

  • 60 min

To bardzo szybkie i pyszne ciasto. Jest idealne na porę jesienną. Przepis otrzymałam od mojej mamy - kucharki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 5 jajek
    - 3 szklanki mąki
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    Masa jabłkowa:
    - 1 kilogram jabłek
    - 1 galaretka o dowolnym smaku
    Kruszonka:
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    Dodatkowo:
    - cukier puder do posypania

Jabłecznik pod białą kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Utrzeć margarynę, dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wbijać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać śmietanę.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać galaretkę i wymieszać.
    Kruszonka:
    Wszystkie składniki wsypać do miski i sporządzić kruszonkę.
    Ułożenie:
    3/4 ciasta wyłożyć na blachę, następnie masę jabłkową, na to resztę ciasta i posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w temp. 200ºC. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy