Szybki i łatwy w przygotowaniu,kruchy,rozpływający się w ustach jabłecznik z pianką:)Zostały mi białka więc by się nie zmarnowały zrobiłam na szybko jabłecznik do niedzielnej kawki:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kostka margaryny
2 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
piana z 8 białek
1 szkl.cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 litra tartych jabłek(u mnie swoje ze słoika)
Jabłecznik na krupczatce z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę,mąkę,jajka,proszek,cukry i szczyptę soli dajemy do miski i zagniatamy ciasto.Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na ciasto wykładamy jabłka(u mnie swojskie ze słoika).Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem,na koniec dodając dwie łyżki mąki ziemniaczanej.Gotowa pianę wykładamy na jabłka ,ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.40-45 min w temp.180 stopni.Ciasto po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika:)Ja piekłam na dużej blaszce 40cm na 32 cm
Komentarze