Jabłecznik na krupczatce z pianką

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybki i łatwy w przygotowaniu,kruchy,rozpływający się w ustach jabłecznik z pianką:)Zostały mi białka więc by się nie zmarnowały zrobiłam na szybko jabłecznik do niedzielnej kawki:)

tyt
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

kostka margaryny
2 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
piana z 8 białek
1 szkl.cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 litra tartych jabłek(u mnie swoje ze słoika)

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik na krupczatce z pianką

  • 1. Margarynę,mąkę,jajka,proszek,cukry i szczyptę soli dajemy do miski i zagniatamy ciasto.Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na ciasto wykładamy jabłka(u mnie swojskie ze słoika).Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem,na koniec dodając dwie łyżki mąki ziemniaczanej.Gotowa pianę wykładamy na jabłka ,ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.40-45 min w temp.180 stopni.Ciasto po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika:)Ja piekłam na dużej blaszce 40cm na 32 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkamargarynapiana z białekmąka krupczatkajabłka tarte

Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik pod jogurtową pianką

Dodane przez: majka190382

JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ

Delikatne, puszyste niczym ptasie...

JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI

Jabłecznik na kruchym cieście bananowym....

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

Dodane przez: bienpyt

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

Super jabłecznik na biszkoptowym...

jabłecznik

Dodane przez: Habibi Chi

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką

Jabłecznik niby zwyczajnie a jednak...

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Dodane przez: Ola1984

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Delikatny biszkopt, soczyste jabłka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE