Jabłecznik na kruchym cieście z kremówką

4.51 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na jabłecznik znalazłam w zeszycie mojej mamy,dodałam tylko kremówkę na wierzch i ciasto wyszło wyśmienite.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek śmietany zakwaszanej

    Ponadto:
    litrowy słoik musu jabłkowego
    2 galaretki cytrynowe

    Na wierzch:
    600 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Jabłecznik na kruchym cieście z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać cukier,oraz śmietanę i masło,wbić jajka,zagnieść ciasto.Podzielić je na dwie części,jedną rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę,podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut.
    2.Mus jabłkowy wymieszać z galaretkami,wylać na podpieczony spód.Drugą część ciasta rozwałkować,nałożyć na wierzch,piec w 180 stopniach 30 minut.
    3.Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno,wlać żelatynę,przełożyć na zimny jabłecznik.Wierzch posypać stratą czekoladą.Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować