Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem

4.49 (194 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    50 dag mąki
    25 dag margaryny
    3 - 4 łyżki cukru pudru
    6 żółtek
    5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżka kakao
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 1/2 - 2 kg winnych jabłek (lub 1 1/2 l musu ze słoika)
    10 dag rodzynek
    2 budynie waniliowe
    1/2 szklanki wody
    cukier do smaku

    Masa kokosowa:
    20 dag wiórków kokosowych
    6 białek
    20 dag cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Ciasto

Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić, dodać wodę, całość zagotować i zmiksować. Posłodzić do smaku, dodać rodzynki i suchy budyń. Całość roztrzepać i ponownie lekko zagotować. Wystudzić.
  • 3. Masa kokosowa:
    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie wiórki kokosowe.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Jedną część ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę 25/35 cm. (ja podpiekłam 15 - 20 min. w temp. 180*C) i posypać bułką tartą. Następnie równomiernie rozprowadzić masę jabłkową. Na masę rozłożyć masę kokosową. Wierzch przykryć kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta kruchego (ja tą część zamroziłam i starłam na tarce o dużych oczkach).
    Piec w piekarniku przez ok. 50 min. w temp. ok. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować