Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i podzielić na dwie części.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić, dodać wodę, całość zagotować i zmiksować. Posłodzić do smaku, dodać rodzynki i suchy budyń. Całość roztrzepać i ponownie lekko zagotować. Wystudzić.
3.Masa kokosowa:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie wiórki kokosowe.
4.Przygotowanie do pieczenia:
Jedną część ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę 25/35 cm. (ja podpiekłam 15 - 20 min. w temp. 180*C) i posypać bułką tartą. Następnie równomiernie rozprowadzić masę jabłkową. Na masę rozłożyć masę kokosową. Wierzch przykryć kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta kruchego (ja tą część zamroziłam i starłam na tarce o dużych oczkach).
Piec w piekarniku przez ok. 50 min. w temp. ok. 180*C.
Komentarze