Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i wbijamy jajka - wyrabiamy wszystko na jednolite i elastyczne ciasto.
2.Następnie dzielimy ciasto na dwie częsci - jedną wkładamy na pół godziny do zamrażarki, a drugą połowę wylepiamy formę wcześniej nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i posypujemy ok. dwoma łyżkami bułki tartej (sok jabłkowy, który wytworzy się w czasie pieczenia nie rozmoczy ciasta)
3.Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok jeśli jest go zbyt dużo), układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Z zamrażarki wyciągamy połowę ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach prosto na starte jabłka. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze