Jabłecznik na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto można zrobić błyskawicznie, pyszne i tanie w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    kilogram jabłek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 kostki margaryny
    2 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    tłuszcz do wysmarowania blaszki
    bułki tarta do posypania blaszki i ciasta

Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i wbijamy jajka - wyrabiamy wszystko na jednolite i elastyczne ciasto.
  • 2. Następnie dzielimy ciasto na dwie częsci - jedną wkładamy na pół godziny do zamrażarki, a drugą połowę wylepiamy formę wcześniej nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i posypujemy ok. dwoma łyżkami bułki tartej (sok jabłkowy, który wytworzy się w czasie pieczenia nie rozmoczy ciasta)
  • 3. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok jeśli jest go zbyt dużo), układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Z zamrażarki wyciągamy połowę ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach prosto na starte jabłka. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy