Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką

4.39 (219 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Super jabłecznik na biszkoptowym spodzie z dodatkiem ciastek biszkoptowych z galaretką i czekoladą. Całość smaku i wyglądu uzupełnia bita śmietanka i wiórki czekoladowe.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma:20x36 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Sól do smaku
    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    1/3 szklanki drobnego cukru
    2 galaretki cytrynowe
    Cynamon do smaku
    600 ml śmietanki 30%
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 zagęstnik do śmietanki
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    300 g ciastek delicji o smaku pomarańczowym
    Wiórki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.39 (219 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier ubić na sztywną masę. Dodać przesianą mąkę połączona z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
    Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody. Podgrzewać aż się rozpuści. Przestudzić.
    Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, przełożyć do garczka o podwójnym dnie, podlać 1/3 szklanki wody, dodać cukier, delikatnie rozgotować by były kawałki jabłek, dodać galaretki, cynamon, dokładnie wymieszać, podgrzewać by galaretki się rozpuściły. Przestudzić, wyłożyć na upieczony, chłodny biszkopt, schłodzić. Na wierzchu ułożyć delicje, delikatnie wcisnąć w jabłka.
    Śmietankę ubić , dodać zagęstnik wymieszany z cukrem pudrem, chwile ubijać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać, wyłożyć na jabłka z delicjami, wyrównać np. widelcem, schłodzić. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Porady

1. jabłka zamiast gotować można upraży w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śmietanka Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować