Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, natomiast do żółtek dajemy 1 i 1/2 łyżeczkę octu i 1 i 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy łyżeczką na gładko i zostawiamy do wyrośnięcia. Miksujemy białka ze solą na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i jeszcze chwilę mieszamy. Nasze ciasto wykładamy do blaszki 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego w 180 st. piekarnika pieczemy termoobiegiem ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy go do przestudzenia.
MASA JABŁKOWA
Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w niewielką kostkę. Jabłka poddusić ze 100g wody, cukrem i cukrem waniliowym i cynamonem do miękkości. Do szklanki wsypujemy kisiel i zalewamy go 50g zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Gdy jabłka zaczną gotować wlewamy kisiel z wodą i mieszamy. Zostawiamy masę, aby się przestudziła.
Gotowy zimny biszkopt kroimy na pół nasączamy każdy biszkopt kompotem jabłkowym i nakładamy na biszkopta masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
Porady
Jeżeli lubisz smak wanilii możesz dodać do biszkoptu mniej mąki ziemniaczanej a dodać budyniu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.
Komentarze