Jabłecznik na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą upiec osobno. Pieczemy w 180’C (termoobieg) przez ok 10-13 minut. Wystudzić.
2.Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Odczekać aż jabłka lekko zaczną tężeć, potem przełożyć jabłkami ciasto.
3.Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze