Jabłecznik na białkach

0 (0 ocen)

jeszcze jeden pomysł na białka :)

Składniki:

  • Ciasto z białek:
    • 11 białek
    • 9 łyżek cukru
    • 11 łyżek oleju rzepakowego
    • 11 łyżek mąki pszennej
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    • 1kg obranych jabłek
    • 150 ml soku z jabłek
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki cukru
    • 2 galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    • cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Jabłecznik na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą upiec osobno. Pieczemy w 180’C (termoobieg) przez ok 10-13 minut. Wystudzić.
  • 2. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Odczekać aż jabłka lekko zaczną tężeć, potem przełożyć jabłkami ciasto.
  • 3. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

blaszka 24x33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować