Jabłecznik klasyczny z papierówkami

0 (0 ocen)

Bardzo delikatne , kruche ciasto , oprószone cukrem pudrem a wnętrze wypełnione papierówkami . Jabłka te podczas pieczenia rozpadają się tworząc mus , co sprawia , że jabłecznik jest wilgotny a za razem lekki .

Składniki:

  • 500g maki pszennej

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    150g cukru pudru

    ziarenka z połowy wanilii lub ekstrakt waniliowy

    150g masła

    2 jajka

    6 łyżek śmietany 18%

    1,5 kg jabłek ( papierówek )

    2 łyżeczki cynamonu

    1 łyżka cukru

    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik klasyczny z papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i wanilią . Dodajemy posiekane masło . Jajka mieszamy trzepaczką ze śmietaną i wlewamy do miski z mąką . Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części . Jedną częścią wylepiamy dno blaszki (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 10 minut . Na podpieczone ciasto wykładamy obrane i pokrojone na cząstki jabłka . Posypujemy je cukrem i cynamonem . Przykrywamy pozostałym ciastem rozwałkowanym na placek wielkości blaszki . Pieczemy w tej samej temperaturze ok. godzinę , aż wierzch ładnie się zrumieni . Wystudzony jabłecznik oprószamy cukrem pudrem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować