Bardzo delikatne , kruche ciasto , oprószone cukrem pudrem a wnętrze wypełnione papierówkami . Jabłka te podczas pieczenia rozpadają się tworząc mus , co sprawia , że jabłecznik jest wilgotny a za razem lekki .
Jabłecznik klasyczny z papierówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i wanilią . Dodajemy posiekane masło . Jajka mieszamy trzepaczką ze śmietaną i wlewamy do miski z mąką . Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części . Jedną częścią wylepiamy dno blaszki (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 10 minut . Na podpieczone ciasto wykładamy obrane i pokrojone na cząstki jabłka . Posypujemy je cukrem i cynamonem . Przykrywamy pozostałym ciastem rozwałkowanym na placek wielkości blaszki . Pieczemy w tej samej temperaturze ok. godzinę , aż wierzch ładnie się zrumieni . Wystudzony jabłecznik oprószamy cukrem pudrem .
Komentarze