Jabłecznik karmelowo-orzechowy

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mały eksperyment smakowy, udany w 100%. Ciasto wyszło doskonałe. Słodycz masy karmelowej przełamana kwaskowatymi jabłkami. Po prostu pyszne :) Ciasto na pewno sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu jako deser do kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    3 jajka
    20 dag masła
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 op cukru waniliowego

    Masa z jabłek:
    1,5kg jabłek
    5 łyżek cukru
    2 galaretki cytrynowe

    Masa orzechowa:
    1/2 kostki masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    20 dag posiekanych orzechów włoskich

    puszka masy krówkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Jabłecznik karmelowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa: Składniki na polewę orzechową rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy i chwilkę smażyć.
  • 2. Ciasto: Mąkę z sodą przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 jednakowej wielkości placki na dużą blachę (24x36cm). Z tym, że na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
  • 3. Masa z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
  • 4. Dwa placki przełożyć masą krówkową, na to wyłożyć masę z jabłek i przykryć plackiem z masą orzechową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa krówkowa Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować