Jabłecznik Babci

4.5 (173 ocen)

  • Łatwy

Jabłecznik Babci

  • Łatwy

Składniki:

  • - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 3 szklanki
    - margaryna: 0.75 sztuki
    - śmietana: 3 łyżki
    - proszek do pieczeczenia: 1 łyżeczka
    - jabłka: 1 kilogram
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłecznik babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na kruche
  • 2. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
  • 3. Połowę ciasta wyłożyć blachę położyć obrane ze skórki i starte na tarce jabłka, wierz posypać cynamonem i 2 łyżkami cukru
  • 4. Przykryć drugą częścią ciasta
  • 5. Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec około 45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować