Jabłecznik Babci

  • wyświetlono: 2177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jabłecznik Babci

eluchap
  • Łatwy

Składniki

- cukier: 1 szklanka
- jajka: 4 sztuki
- mąka: 3 szklanki
- margaryna: 0.75 sztuki
- śmietana: 3 łyżki
- proszek do pieczeczenia: 1 łyżeczka
- jabłka: 1 kilogram
- cynamon: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik Babci

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na kruche
  • 2. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
  • 3. Połowę ciasta wyłożyć blachę położyć obrane ze skórki i starte na tarce jabłka, wierz posypać cynamonem i 2 łyżkami cukru
  • 4. Przykryć drugą częścią ciasta
  • 5. Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec około 45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastojabłkakuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

sernik babci

Dodane przez: katarzynka455

Sernik babci

Brakuje tylko rodzynek jak u babci...

Sero-jabłecznik

Dodane przez: nella1

Sero-jabłecznik

Pyszne i delikatne połączenie jabłecznika...

Jabłecznik

Dodane przez: Świeca Urszula

Jabłecznik

Przepis otrzymałam od kuzynki....

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Szarlotka jak u babci

Pyszna szarlotka, która smakuje...

jabłecznik

Dodane przez: Anitka0804

Błyskawiczny jabłecznik

Szybki i bardzo smaczny jabłecznik,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE