Jabłecznik

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jesień kojarzy mi się z jabłkami, więc proponuję jabłecznik.

matuszczakasia

Składniki

Ciasto:
4 żółtka
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny

Nadzienie:
1 kg jabłek
4 białka
1 szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy i schładzamy godzinę w lodówce.
    Obieramy jabłka i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. 2/3 ciasta wykładamy blachę. Na ciasto wykładamy utarte jabłka. Białka ubijamy z cukrem pudrem na koniec dodajemy budynie. To wszystko kładziemy na jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta robiąc kratkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Porady

Zamiast jabłek możemy dodać dowolny dżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik

Dodane przez: smak i uczucie

Jabłecznik

Smaczne ciasto z jabłkami

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE