Jabłecznik

0 (0 ocen)

Jesień kojarzy mi się z jabłkami, więc proponuję jabłecznik.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 żółtka
    3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    4 białka
    1 szklanka cukru pudru
    2 budynie waniliowe

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy i schładzamy godzinę w lodówce.
    Obieramy jabłka i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. 2/3 ciasta wykładamy blachę. Na ciasto wykładamy utarte jabłka. Białka ubijamy z cukrem pudrem na koniec dodajemy budynie. To wszystko kładziemy na jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta robiąc kratkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

Porady

Zamiast jabłek możemy dodać dowolny dżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy