• 2 godz.

Przepis mam od cioci. Ciasto jest przepyszne. Można dodawać różne owoce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 5 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 i 1/2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kostka margaryny, np.palmy
    - 1kg jabłek
    - cynamon
    - torebka cukru waniliowego
    - ew. rodzynki, posiekane orzechy
    - cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i stopniowo przestudzoną margarynę. Zmiksować.
  • 2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć je z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem. Można dodać posiekane orzechy laskowe lub włoskie oraz rodzynki. Przestudzić.
  • 3. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać większą część ciasta (około 2/3). Następnie przestudzone jabłka i resztę ciasta. Piec około 60minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować