Jabłecznik

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jabłecznik na kruchym cieście z dwoma rodzajami jabłek

  • 120min

Składniki

- 1/2 kg mąki
- 20 dag cukru pudru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 kg jabłek
- słoik gotowy jabłek prażonych
- 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy miękką kostkę margaryny, zarabiamy nożem następnie dodajemy jajka, cukier puder proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zarabiamy energicznie ciasto dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy przekładamy do blaszki rozkładamy jabłka.

    Jabłka całe obieramy i trzemy na dużych oczkach mieszamy z gotowymi jabłkami ze słoika

    Na wierzch jabłek rozsypujemy cynamon przykrywamy drugim rozwałkowany ciastem.

    Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut w temp. 180. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik

Dodane przez: smak i uczucie

Jabłecznik

Smaczne ciasto z jabłkami

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE