Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis otrzymałam od kuzynki. Jabłecznik wspaniały. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
    20 dkg serka homogenizowanego waniliowego
    25 dkg margaryny Kasi
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 op.cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    cynamon, cukier puder do posypania ciasta
    6 jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Na stolnicę przesiać mąkę, wymiszać z margaryną, dodać cukier, serki, proszek do pieczenia , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Przygotować formę 20x32 cm ,posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jedną część ciasto położyć na dno formy. Ułożyć jabłka na cieście z wyciętymi gniazdami przylegając do ciasta. Oprószyć cynamonem. Jabłka przykryć drugą połową ciasta . Dokładnie zlepić aby przylegało do drugiego. Miejscami nakłuć ciasto. Piec w piekarniku około 60 min w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem .
    Ciasto bez jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować