Jabłecznik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto jest wspaniałe. Moja córcia się nim zajada.

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 1/2 margaryny
    ● 20 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● sok i starta skórka z 1/2 cytryny.
    Masa I: 1 kg jabłek
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier wanil.
    ● łyżka masła
    ● 3/4 szkl. kaszy manny
    ● czerwona galaretka
    ● 1/2 szkl. rodzynek.
    Masa II: po 1 szkl. cukru pudru i kwaśnej śmietany
    ● kostka margaryny
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● cukier waniliowy.
    Oraz: 2 galaretki

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Mieszamy
    z mąką, proszkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz ubitą
    pianą. Pieczemy (forma 25x40 cm) 30 minut w 180 °C.
  • 2. Masa I: cukry zagotowujemy z 1/2 szkl. wody. Wkładamy
    starte jabłka. Prużymy. Dodajemy masło i kaszę. Dusimy,
    aż kasza się rozgotuje. Mieszamy z rozpuszczoną w 1/2
    szkl. wrzątku galaretką i rodzynkami. Gorącą masę wykładamy
    na ciasto. Odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • 3. Masa II: margarynę ucieramy
    z cukrami, dodając sok
    i śmietanę. Wykładamy na
    masę I. Na wierzch wylewamy
    rozpuszczone w 2 szkl.
    wrzątku tężejące galaretki.

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy