• 55 min

Dzięki galaretce agrestowej nadaje mu ciekawy owocowy smak. Idealne na rodzinne popołudnie.

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 l musu jabłkowego
    1 galaretka agrestowa lub cytrynowa

    Dodatkowo:
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Galaretki

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (28x40) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.Studzimy i mieszamy razem z musem. Odstawiamy do stężenia. Stężałą masę rozsmarowujemy na połowie ciasta i przykrywamy drugą częścią. Wierzch ciasta lukrujemy. Schładzamy w lodówce.

Porady

Biszkopt na pewno się uda, jeśli jego składniki będą miały temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować