Jabłecznik

  • wyświetlono: 355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczne ciasto z jabłkami

smak i uczucie
  • 90min

Składniki


0,5 kg mąki krupczatki
4 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml gęstej śmietany

2,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
1/2 cytryny
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki cynamonu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.

    Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę.
    Szybko zagnieść ciasto.

    Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki.
    Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    Piec około 1h.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoPrzekładaniecjabłecznikszarlotkakruche_ciastopolskie_jabłka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jablecznik

Dodane przez: ilka222

Jabłecznik

Proste i pyszne ciacho z jabłkami...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

Jabłecznik

Dodane przez: Wioleta

Jabłecznik

Idealna propozycja na coś słodkiego...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...