Jabłecznik

  • wyświetlono: 1068 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto. Jest delikatne i wszystkim smakuje.

Paulina16621
  • 60min

Składniki

Ciasto:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 małe słoiki musu jabłkowego
2 galaretki cytrynowe

Dekoracja:
1 śnieżka
200ml mleka
starta gorzka czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. Tężejące galaretki dodajemy do musu jabłkowego. Mieszamy i rozsmarowujemy na połowie ciasta i przykrywamy drugą częścią.
  • 3. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszysty krem. Smarujemy na wierzchu i posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady. Schładzamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptjabłecznikZ jabłkamisezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik

Dodane przez: smak i uczucie

Jabłecznik

Smaczne ciasto z jabłkami

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

Jabłecznik

Dodane przez: Wioleta

Jabłecznik

Idealna propozycja na coś słodkiego...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE