Jabłecznik

  • wyświetlono: 1398 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Lubię wszystkie rodzaje ciast i deserów, ale jabłecznik należy do moich ulubionych.

  • 40min

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru

Nadzienie:
0,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
około 0,5 szklanki cukru

Kruszonka:
0,5 szklanki maki
1/4 kostki margaryny
około 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, jajka i cukier. Zagnieść ciasto. Na wyłożonej pergaminem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze(30 na 25 cm) wyłożyć ciasto.
  • 2. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wycisnąć z soku i wymieszać jabłka z cukrem i bułką tartą. Wyłożyć na ciasto.
  • 3. Kruszonka: Mąkę wymieszać z margaryną i cukrem. Posypać na wyłożonych jabłkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_wielkanocny
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort śmietanowo-jeżynowy

Dodane przez: Neblina36

Torcik śmietanowo-jeżynowy

Na biszkopt wylewamy warstwy jeżynową...

pisanki

Dodane przez: BiteDelite

Słodkie kruche pisanki

Delikatne, kruche ciasteczka oblane...

andrutowy mazurek orzechowy

Dodane przez: andaman

Mazurek orzechowy bez pieczenia

przepis wymyślony na poczekaniu,...

sernik gotowany z jagodami

Dodane przez: mariolka

Sernik z jagodami

Jest kremowy,delikatny, nie kwaśny,...

Babka Mamy Martyny

Dodane przez: przejs

Babka Mamy Martyny

Przepis dostałam od internetowej...

Babka

Dodane przez: przejs

Cytrynowo-kakaowa babeczka

Orzeźwiająca ale i słodka babka...