Jabłecznik

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Lubię wszystkie rodzaje ciast i deserów, ale jabłecznik należy do moich ulubionych.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru

    Nadzienie:
    0,5 kg jabłek
    2 łyżki bułki tartej
    około 0,5 szklanki cukru

    Kruszonka:
    0,5 szklanki maki
    1/4 kostki margaryny
    około 0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, jajka i cukier. Zagnieść ciasto. Na wyłożonej pergaminem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze(30 na 25 cm) wyłożyć ciasto.
  • 2. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wycisnąć z soku i wymieszać jabłka z cukrem i bułką tartą. Wyłożyć na ciasto.
  • 3. Kruszonka: Mąkę wymieszać z margaryną i cukrem. Posypać na wyłożonych jabłkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować