Jabłecznik

  • wyświetlono: 1412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Lubię wszystkie rodzaje ciast i deserów, ale jabłecznik należy do moich ulubionych.

  • 40min

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru

Nadzienie:
0,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
około 0,5 szklanki cukru

Kruszonka:
0,5 szklanki maki
1/4 kostki margaryny
około 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, jajka i cukier. Zagnieść ciasto. Na wyłożonej pergaminem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze(30 na 25 cm) wyłożyć ciasto.
  • 2. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wycisnąć z soku i wymieszać jabłka z cukrem i bułką tartą. Wyłożyć na ciasto.
  • 3. Kruszonka: Mąkę wymieszać z margaryną i cukrem. Posypać na wyłożonych jabłkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d1x7r8

Dodane przez: Renata 9

Jabłecznik

To bardzo proste ciasto do wykonania....

Dodane przez: monika 1

Jabłecznik

Ciasto proste i szybkie do przygotowania....

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...

Jabłecznik

Dodane przez: Beata07

Jabłecznik

Ciasto- pyszne i super kruche,...

Jablecznik

Dodane przez: ilka222

Jabłecznik

Proste i pyszne ciacho z jabłkami...

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto