Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto proste i szybkie do przygotowania. Można w nim wykorzystać świeże jabłka lub mus jabłkowy przygotowany latem. Najlepiej smakuje ciepłe:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. maki ziemniaczanej, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3/4 szkl. cukru, 4 jajka, a kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat do ciasta.

    Ponadto: ok. 1 l musu jabłkowego lub 0,5 kg świeżych jabłek, 2 łyżki cynamonu, 1 galaretka dowolnego smaku, 1 budyń śmietankowy

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto( z wyjątkiem białek, które odkładamy osobno do miseczki).Następnie wykładamy ciastem prostokątną blaszkę ( troszkę ciasta odkładamy do lodówki, by móc wykończyć górę) i wkładamy na 10 min do piekarnika.W tym czasie podsmażamy na małym ogniu, cały czas mieszając słoik- ok 1 l musu jabłkowego ( bądź świeże jabłka starte na tarce) wraz z cynamonem- 2 łyżki i suchą galaretką. Gdy ciasto troszkę się podpiecze wykładamy na nie przygotowany mus i ubite białka z łyżką cukru i budyniem.Na wierzch ścieramy resztę ciasta.Pieczemy jeszcze dodatkowo ok. 20-25 min. w temp. 175 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy