Jabłecznik

  • wyświetlono: 460 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto- pyszne i super kruche, jabłka- rozpływają się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko

Beata07

Składniki

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
bułka tarta
10-12 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru pudru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik

  • 1. Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy o śr 26 cm i nakłuwam widelcem.
    Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
    Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka.
    Wierzch ponownie nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 minut.
    Upieczone wyjmuję, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, wtedy nie przykleja się do wałka i łatwiej przełożyć je później do blaszki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciejabłecznik
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monika 1

Jabłecznik

Ciasto proste i szybkie do przygotowania....

Jablecznik

Dodane przez: ilka222

Jabłecznik

Proste i pyszne ciacho z jabłkami...

jabłecznik

Dodane przez: kristin

Jabłecznik

Proste i dobre ciasto

jabłecznik

Dodane przez: iziona

Jabłecznik

Po tych wszystkich piernikach i...

Jabłecznik

Dodane przez: Wioleta

Jabłecznik

Idealna propozycja na coś słodkiego...

Dodane przez: karolina90

Jabłecznik

Wyśmienity lekki placek. Ostatnio...