Ciasto- pyszne i super kruche, jabłka- rozpływają się w ustach, zapach - cudowny . Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko

Składniki:

  • 300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    bułka tarta
    10-12 jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto wyjmuję, dzielę na dwie części- jedna większa, druga nieco mniejsza. Większą część rozwałkowuję i wykładam dno i boki tortownicy o śr 26 cm i nakłuwam widelcem.
    Na spód ciasta sypię ok 2 łyżki bułki tartej, układam cząstki jabłek, posypuję cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
    Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka.
    Wierzch ponownie nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 minut.
    Upieczone wyjmuję, posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, wtedy nie przykleja się do wałka i łatwiej przełożyć je później do blaszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować