Jabłeczne pampuszki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Często goszczą na Naszym stole, znikają w mgnieniu oka i cieszą każde podniebienie!

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    200 g masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru (drobno mielonego)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru waniliowego

    Farsz jabłeczny:
    2 jabłka
    łyżka cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki skórki z cytryny
    pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
    2-3 goździki

Jabłeczne pampuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto (powinno odchodzić od palców).

  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki farszu, podlewamy czterema łyżkami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat ułożyć farsz jabłeczny i zakleić jak pierożki.
  • 4. Gotowe pampuszki ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 15 min w temperaturze 160 stopni.

Porady

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.

Komentarze

Podobne przepisy