Scotch eggs - jajka w mięsie

4.48 (195 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Od dawna chciałam wypróbować ten przepis aż w końcu się skusiłam. Jajka są bardzo smaczne i ciekawie doprawione gałką muszkatołową i curry. Gorąco polecam nie tylko na Wielkanoc.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 jajek klasy M
    500g mięsa mielonego indyczego
    1 bułka kajzerka
    jajko + żółtko
    średnia biała cebula
    dwa ząbki czosnku
    100ml mleka pełnego
    bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
    curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
    3-4 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Scotch eggs - jajka w mięsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować