Intensywny sos z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo intensywny w smaku sos śmietanowo- grzybowy. Doskonale pasuje do mięs i makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 szklanka suszonych grzybów
    -1 cebula
    -1 szklanka wrzącej wody
    -0,5 l bulionu
    -3 łyżki masła
    -1,5 łyżki mąki
    -pieprz
    -odrobina oleju

Intensywny sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Grzyby moczymy we wrzątku przez 15 minut.
  • 2 2. Cebulkę drobno siekamy. Namoczone grzyby również drobno kroimy (nie wylewamy wywaru!)
  • 3 3. Cebulkę i grzyby podsmażamy przez 3 minuty na odrobinie rozgrzanego oleju. Po tym czasie zalewamy bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
  • 4 4. Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając przygotowujemy zasmażkę. Zasmażkę powoli, ciągle mieszając wlewamy do bulionu. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy