Intensywnie owocowa zupa

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo mocno owocowa zupa zagęszczona kisielem wiśniowym. Idealnie smakuje podana z słomką ptysiową. Polecam przygotować ją na walentynki.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na zupę:
    50 dag mieszanki owocowej mrożonej
    1 cukier waniliowy
    1 kisiel wiśniowy
    3 łyżki śmietany
    cukier do smaku
    dodatkowo:
    słomka ptysiowa lub groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Intensywnie owocowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Intensywnie owocowa zupa 1. Owoce przełożyć do garnka i zalać wodą. Rozgotować do miękkości.
  • Intensywnie owocowa zupa 2. Rozgotowane owoce miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito. Przetarte owoce przelewamy do garnka i uzupełniamy wodą tak aby było 1,5 litra płynu. Zagotowujemy wodę z przetartymi owocami.
  • Intensywnie owocowa zupa 3. W 1/3 szkl. wody rozpuszczamy kisiel. Do gotującej się zupy dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczony kisiel .
  • Intensywnie owocowa zupa 4. Całość gotujemy ok.3 min na małym ogniu mieszając. Dosładzamy do smaku cukrem. Gotową zupę zabielamy zahartowaną śmietaną.
    Zupę podajemy ze słomką ptysiową.

Porady

Zupę możemy dosłodzić np. odrobiną soku wiśniowego a przy okazji jeszcze bardziej wzbogacimy jej smak. Zupę w lecie możemy podać na zimno jako chłodnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować