Pyszna, intensywna zupa grzybowa z przewagą maślaków, doskonale nadaje się na bezmięsny obiad lub na świąteczny stół. Wielbicielom zupy grzybowej na pewno zasmakuje.
1 godz. 20 min
Składniki:
-0,5 kg maślaków (mogą być mrożone)
-1 szklanka suszonych grzybów
-4 marchewki
-3 cebule
-2 pietruszki z natką
-1 seler+5 gałązek natki
-1 por (biała część)
-300 ml śmietany 18%
-5 listków laurowych
-5 ziaren ziela angielskiego
-1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-pieprz
Intensywna grzybowa na bazie maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę, seler i por oczyszczamy i wrzucamy do dużego garnka (marchew możemy podzielić na połowy). Zalewamy około 2 l wody. Wrzucamy suszone grzyby, całe gałązki selera, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 30 minut.
2.W tym czasie grzyby kroimy na kawałki i obgotowujemy w 1,5 l wody przez 20 minut (w osobnym garnku).
3.Ugotowany wywar z grzybami wlewamy do gotujących się warzyw i gotujemy 15 minut.
4.Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju z dodatkiem 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej. Gdy się zeszkli dodajemy do zupy.
5.Kiedy warzywa w zupie będą miękkie wyjmujemy gałązki selera i wyrzucamy. Odlewamy 2 łyżki wazowe wywaru do miski i ostrożnie mieszamy ze śmietaną. Następnie wlewamy do garnka, doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną i gotujemy 5 minut.
6.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Komentarze