Indyk zapiekany w pomidorach

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Piękny, słoneczny obiad!

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
    2 jajka
    bułka tarta
    sól, pieprz, papryka słodka wędzona
    masło klarowane do smażenia

    1 l passaty pomidorowej
    sól, cukier, oregano
    4 ząbki czosnku
    200 g sera halloumi
    200 g sera gouda
    300 g pomidorków koktajlowych
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sznycle z indyka

Indyk zapiekany w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany indyk2 1. Filet kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną (możecie też dodać ostrą, ja ze względu na dziewczynki daję słodką). Marynujemy minimum 15 minut (ale w przypadku mięsa, wiadomo - dwanaście godzin jest lepsze ;)).

    Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron.

    W międzyczasie do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę, doprawiamy solą, cukrem i oregano. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i mieszamy. Usmażone kotlety układamy na sosie pomidorowym.

    Na wierzchu układamy ser gouda i plasterki halloumi. Dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy dwadzieścia minut (termoobieg, góra-dól, 170 stopni).

    Pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy świeżym oregano.

    Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować