Indyk zapiekany w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną (możecie też dodać ostrą, ja ze względu na dziewczynki daję słodką). Marynujemy minimum 15 minut (ale w przypadku mięsa, wiadomo - dwanaście godzin jest lepsze ;)).
Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron.
W międzyczasie do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę, doprawiamy solą, cukrem i oregano. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i mieszamy. Usmażone kotlety układamy na sosie pomidorowym.
Na wierzchu układamy ser gouda i plasterki halloumi. Dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy dwadzieścia minut (termoobieg, góra-dól, 170 stopni).
Pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy świeżym oregano.
Komentarze