Indyk z warzywami z szybkowara i kluski śląskie

4.49 (190 ocen)

  • 2 godz.

Spore mięsko z kluchami to naprawdę sycący obiad

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 udziec indyczy z kością
    sól
    pieprz
    papryczka chili suszona
    tymianek
    oregano
    2 łyżki octu balsamicznego
    50 ml wina czerwonego wytrawnego
    500 ml wywaru z kości drobiowych lub wołowych
    3 marchewki
    3 pietruszki
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Indyk z warzywami z szybkowara i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk z warzywami z szybkowara i kluski śląskie 1. Udziec oczyścić, usunąć kość. Kość włożyć do garnka szybkowaru. Udziec posypać przyprawami zwinąć skórką na zewnątrz i obwiązać mocno sznureczkiem. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na kawałki , pokroić cebulę, wszystko włożyć do garnka, podlać rosołem, winem, dodać ocet balsamiczny. Zagotować wszystko, włożyć wcześniej przygotowany udziec, przykryć, zakręcić szybkowar i ustawić na średnim ogniu na godzinę.
    W tym czasie można przygotować kluski śląskie lub ziemniaki i surówke.

    Po godzinie zamknąć ogień i pozostawić jeszcze na ok 15 min.



    Mięso podawać pokrojone w grube plastry, polać wszystko wytworzonym w czasie gotowania wywarem i obłożyć warzywkami.

    do dekoracji położyłam gałązki majeranku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować