" Indyk w sosie z leśnych grzybów z kolorowym pieprzem "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Delikatny filet z indyka w aromatycznym sosie z leśnych grzybów.

  • 10 min

Składniki:

  • - filet z indyka - 500 g
    - grzyby - 300 g
    ( u mnie podgrzybki , maślanki , pieczarki )
    - cebula - 2 szt
    - liśc laurowy - 2 szt
    - ziele angielskie - 5 ziarenek
    - sól - szczypta
    - pieprz - szczypta
    - papryka - szczypta
    - kolorowy pieprz - 1 szczypta
    - mąka - 2 łyżki
    - śmietana kwaśna 18% - 5 łyżek
    - olej - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

" indyk w sosie z leśnych grzybów z kolorowym pieprzem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś oczyszczamy.

    Kroimy w plastry.

    Delikatnie rozbijamy
    ( przez folię ).

    Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą papryki.

    Oprószamy z obydwu stron mąką.

    W gęsiarce rozgrzewamy olej.

    Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę.

    Chwilkę dusimy.

    Wkładamy mięso i obsmażamy z dwóch stron.

    Podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

    Dusimy ok. 10 minut.

    W czasie gdy mięso się dusi czyścimy grzyby.

    Kroimy na dowolne kawałki.

    Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.

    Gotujemy kilka minut.

    Odcedzamy na sicie.

    Dodajemy do gęsiarki z mięsem.

    Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim.

    Dusimy jeszcze ok.10 minut pod przykryciem
    ( często mieszamy , by nie przywarły ).

    Gdy mięso i grzyby będą już miękkie dodajemy 1 łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną.

    Doprawiamy do smaku!

    Przed podaniem posypujemy kolorowym pieprzem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Indyk Pieprz kolorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować