Indyk w sosie musztardowym z kaparami

4.49 (145 ocen)

  • 20 min

Kapary rzadko gościły w mojej kuchni bo zazwyczaj nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Ten włoski przepis znalazłam w książce Włoska kuchnia na polskim stole i choć początkowo byłam sceptyczna to efekt końcowy nie tylko całkowicie przewyższył oczekiwania ale także zmienił mój pogląd na kapary.

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dag filetów z indyka
    3 łyżki kaparów kiszonych w occie
    natka pietruszki
    4 łyżki mleka
    2/3 szklanki wody
    1 kostka rosołowa warzywna
    1 łyżka musztardy sarepskiej (albo mieszanka sarepskiej i stołowej)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    pieprz cytrynowy
    kilka plasterków cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos musztardowy

Indyk w sosie musztardowym z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Kiedy mięso będzie już podsmażone na złoto, zalać je wodą i dodać kostkę rosołową i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień. W tym czasie przygotować sos z mleka, musztardy, mąki ziemniaczanej - wszystko wymieszać. Sos wylać na patelnię i dusić pod przykryciem przez ok. 7 minut - pilnować by sos nie zgęstniał, jeśli tak by się działo to należy dolać wody i przyprawić solą.
  • 2. Kapary podzielić: 1 łyżka w całości, 2 łyżki posiekać drobno. Dodać kapary na patelnię do sosu wraz z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Wszystko wymieszać. Mięso z sosem podawać z ryżem, a talerz dekorować plasterkami cytryny.

Porady

Plasterki do dekoracji można delikatnie wycisnąć na danie. Indycze mięso można zastąpić kurczakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Roladki schabowe w sosie musztardowym

To może cię zainteresować