Indyk w sosie morelowym z orzechową kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie siekamy i prażymy je na suchej patelni, przesypujemy je na talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Morele kroimy w cienkie paseczki i zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Cebulę obieramy z łusek i kroimy drobno, odstawiamy. Mięso myjemy i osuszamy, przecinamy każdy plaster na pół, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso po 1 minucie z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni na talerz. Na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy cebulkę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy morele odsączone z wody i razem przesmażamy przez chwilę. Dodajemy sos uniwersalny, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wkładamy mięso i dusimy, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso się dusi na patelni podsmażamy na oleju kaszę jaglaną, dodajemy wodę, dużą szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy kasza wchłonie płyn, zdejmujemy z ognia, dodajemy uprażone orzechy, mieszamy i przykrywamy kaszę aby nie wystygła. Gotowe mięso podajemy z kaszą i sosem morelowym.
Komentarze