Indyk w sosie mango

0 (0 ocen)

  • 40 min

W zasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso z udźca indyczego. I oto jest! :P

  • 40 min

Składniki:

  • 1 mango
    1 łyżka rozmarynu
    2 cm świeżego imbiru
    1 łyżka ksylitolu
    500 g mięsa z udźca indyczego
    olej do smażenia ( 2 łyżki )
    2 łyżki soku limonki tajskiej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ryż
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Indyk w sosie mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy.

    Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu.

    Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku z limonki, wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy.

    Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy