W zasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso z udźca indyczego. I oto jest! :P
40 min
Składniki:
1 mango
1 łyżka rozmarynu
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka ksylitolu
500 g mięsa z udźca indyczego
olej do smażenia ( 2 łyżki )
2 łyżki soku limonki tajskiej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ryż
natka pietruszki
sól, pieprz
Indyk w sosie mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy.
Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku z limonki, wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy.
Komentarze