Indyk w sosie curry

0 (0 ocen)

Mięso rozpływa się w ustach :) Jest bardzo miękkie i aromatyczne.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
    2 szkl bulionu warzywnego
    1 cebula
    pół pora
    2 ząbki czosnku
    mały jogurt naturalny
    3 łyżki mąki
    natka pietruszki

    PRZYPRAWY:
    sól, pieprz
    3 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki kurkumy

Indyk w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki oddzielić od kości i pokroić na kawałki, opruszyć solą i
    1 łyżeczką curry i obsmażyć indyka na złoty kolor.
  • 2. Usmażone kawałki indyka przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 60 min.
    W między czasie cebulę i pora kroimy w piórka, czosnek w kostkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy duszącego się indyka.
  • 3. ok. pół szklanki zimnej wody dodajemy mąkę, curry, kurkumę, imbir wszystko wymieszać i dodać do gotującego się bulionu. Chwilę gotujemy i dodajemy jogurt oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Porady

Indyk można podać z ryżem z brokułem : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryz-z-brokulem-3

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy