Indyk w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki oddzielić od kości i pokroić na kawałki, opruszyć solą i
1 łyżeczką curry i obsmażyć indyka na złoty kolor.
2.Usmażone kawałki indyka przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 60 min.
W między czasie cebulę i pora kroimy w piórka, czosnek w kostkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy duszącego się indyka.
3.ok. pół szklanki zimnej wody dodajemy mąkę, curry, kurkumę, imbir wszystko wymieszać i dodać do gotującego się bulionu. Chwilę gotujemy i dodajemy jogurt oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4.Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Porady
Indyk można podać z ryżem z brokułem :
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ryz-z-brokulem-3
Komentarze