Indyk w sosie cukiniowo-porowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i kremowy sposób na drób

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g mięsa z indyka
    -mała cukinia
    -100 g pora
    -pół cebuli lub 1 mała
    -2 trójkąciki serka topionego (ok. 50g)
    -100 ml śmietanki kremówki
    -ząbek czosnku
    -500 ml bulionu
    -1 łyżka mąki
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -sól, pieprz
    -2 łyżki oleju

Indyk w sosie cukiniowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać bulionem, dodać mięso, listek laurowy i ziele angielskie.
    Cukinię i por obrać, pokroić w kawałki. Dodać do garnka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
    Wyjąć mięso, listek i ziele angielskie. Całość zblendować. Włożyć mięso z powrotem. Dodać pokrojone serki i śmietanę. Podgotować do rozpuszczenia, mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy