Indyk w orzechach włoskich na buraczkach.

0 (0 ocen)

Bardzo lekkie i sycące danie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 sznycle z indyka
    2 buraki
    150 g orzechów włoskich

    Składnik dodatkowy:
    1 jabłko

    Składniki robocze:
    kilka łyżek masła
    4 łyżki jogurtu
    3 łyżki białego octu winnego
    szczypta cukru
    suszony czosnek
    1 jajko
    sól, pieprz
    2 łyżki mleka

    Do dekoracji:
    jabłko
    orzech

Indyk w orzechach włoskich na buraczkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy do miękkości i obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w pół-plasterki.
  • 3. Mięso rozbijamy, doprawiamy: solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
    Orzechy mielimy. Jajki rozkłócimy. Mięso zanurzamy w jajku i obtaczamy w orzechach, lekko dociskamy palcami i szybko przekładamy na rozgrzane masło. Smażymy na małym ogniu, aż mięso będzie przesmażone.
  • 4. Z jogurtu, octu, cukru, mleka, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
  • 5. Środek dużego talerza smarujemy sosem, następnie układamy plastry buraków i jabłek, całość lekko skrapiamy jeszcze sosem i układamy mięso. Dekorujemy.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy