Indyk w orzechach włoskich na buraczkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy do miękkości i obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry.
2.Jabłka obieramy i kroimy w pół-plasterki.
3.Mięso rozbijamy, doprawiamy: solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
Orzechy mielimy. Jajki rozkłócimy. Mięso zanurzamy w jajku i obtaczamy w orzechach, lekko dociskamy palcami i szybko przekładamy na rozgrzane masło. Smażymy na małym ogniu, aż mięso będzie przesmażone.
4.Z jogurtu, octu, cukru, mleka, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
5.Środek dużego talerza smarujemy sosem, następnie układamy plastry buraków i jabłek, całość lekko skrapiamy jeszcze sosem i układamy mięso. Dekorujemy.
Smacznego!
Komentarze