Indyk w mleku kokosowym

4.48 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mięso jest bardzo aromatyczne, będzie smakowało osobom lubiącym ostre smaki. Można je zaserwować podczas świątecznej uczty

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1,5 kg piersi z indyka,
    1 puszka mleka kokosowego,
    1 łyżeczka curry,
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
    1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
    1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    1/2 papryczki chili,
    kasza kuskus do podania
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Indyk w mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk w mleku kokosowym 1. W moździerzu umieszczamy ziarna pieprzu i kolendry i ucieramy. Dodajemy curry, pieprz kajeński i mieszamy. Papryczkę drobno siekamy i łączymy z przyprawami. Kolejno dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
  • Indyk w mleku kokosowym 2. Z mięsa usuwamy błonki, myjemy je i suszmy. Układamy je w foremce i zalewamy przygotowaną marynatą. Najlepiej wybrać takie naczynie, żeby całe mięso było zakryte marynatą. Mięso zakrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze godzinę podlewając dość często marynatą. Gotowe mięso podawaj z kaszą kuskus. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso Wędlina Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować