pierś z indyka do 2 kg /może być mniejszy/
1 jogurt grecki duży
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 1/2 czuszki
30 g curry
kilka łyżek oliwy
Indyk w kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy ziarniste utłuc wymieszać z pozostałymi przyprawami.Czuszkę oczyścić pokroić.Wszystko wymieszać z jogurtem dodając oliwę.Oczyszczonego i osuszonego indyka zalać jogurtem z przyprawami przykryć i wstawić do lodówki 1-2 godz.Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 25 minut.Zmniejszamy temperaturę i pieczemy 70 minut w 190 stopniach C kilka razy polewając marynatą jogurtową aż do jej wyczerpania .Podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego
Komentarze