Indyk w cieście francuskim z bazylią i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie w wersji wytrawnej.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 op. ciasta francuskiego
    • 400g piersi z indyka
    • 10 plastrów suszonych pomidorów
    • 5 plastrów żółtego sera
    • garść listków świeżej bazylii
    • pieprz, sól
    • 1 żółtko
    • łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Indyk w cieście francuskim z bazylią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kroimy na 10 równych prostokątów, połowę z nich nacinamy. Mięso kroimy na 5 kawałków, delikatnie podsmażamy, doprawiamy przyprawami. Na pełne kawałki ciasta wykładamy kolejno mięso, pomidory, ser i liście bazylii. Przykrywamy naciętymi kawałkami ciasta i sklejamy brzegi. Mleko mieszamy z żółtkiem i taką masą smarujemy wierzch zwijańców. Układamy je w blaszce. Pieczemy w temp. 200st przez 15-20 minut.
    Zwijańce dobrze smakują z brązowym ryżem i surówką.

Porady

Brzegi ciasta należy dobrze zwinąć aby podczas pieczenia zwijańce się nie rozkleiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Indyk Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
indyk w cieście francuskim

To może cię zainteresować