Indyk w ciemnym sosie

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Intensywna i bardzo ciekawa w smaku wersja indyka - udziec w kawałkach udusiłam z dużą ilością cebuli, z dodatkiem słodkiej papryki i cynamonu, trochę na kształt czeskiego gulaszu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z udźca indyka
    5-6 cebul
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
    duża szczypta ciemnego cukru
    sól, pieprz
    szczypta cynamonu
    pl. 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ok. 1 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w ciemnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso kroję w plastry, oprószam solą, cukrem i mąką, smażę na mocny rumiany kolor na oleju (w 2 albo 3 partiach). Całe podsmażone mięso przekładam z powrotem na patelnię, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solę całość i pod przykryciem smażę na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Dolewam sos sojowy, dodaję posiekany czosnek i wszystko doprawiam do smaku szczyptą cynamonu, papryką, solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 50 minut, mieszając. Z cebuli powinien wytworzyć się gęsty, aromatyczny sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować