Za bardzo nie lubię indyka,ale w tej wersji bardzo mi smakował
40 min
Składniki:
Składniki dla 2 osób :
TZATZIKi :
200 ml jogurtu naturalnego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
1 średniej wielkości ogórek
3 łyżki mięty
INDYK :
1 duża pierś z indyka
sól
MARYNATA :
1 łyżeczka mielonego kminku
pół łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki suszonego chilli
skórka z 1/2 cytryny
1łyżka oliwy z oliwek
Indyk po śródziemnomorsku ze świeżym ogórkiem i tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt połącz z czosnkiem,cytryną,solą i pieprzem.Ogórki pokrój w kostkę i wrzuć do jogurtu.
2.Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.Wszystkie składniki marynaty wymieszaj,a następnie dokładnie posmaruj indyka.Mięso przełóż do żaroodpornej formy i polej pozostałą marynatą.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
3.Indyka dokładnie posmaruj solą i odstaw na 15 minut.
Komentarze