Indyk po śródziemnomorsku ze świeżym ogórkiem i tzatziki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Za bardzo nie lubię indyka,ale w tej wersji bardzo mi smakował

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób :
    TZATZIKi :
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól i pieprz
    1 średniej wielkości ogórek
    3 łyżki mięty

    INDYK :
    1 duża pierś z indyka
    sól

    MARYNATA :
    1 łyżeczka mielonego kminku
    pół łyżeczki tymianku
    1/4 łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki suszonego chilli
    skórka z 1/2 cytryny
    1łyżka oliwy z oliwek



Indyk po śródziemnomorsku ze świeżym ogórkiem i tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt połącz z czosnkiem,cytryną,solą i pieprzem.Ogórki pokrój w kostkę i wrzuć do jogurtu.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.Wszystkie składniki marynaty wymieszaj,a następnie dokładnie posmaruj indyka.Mięso przełóż do żaroodpornej formy i polej pozostałą marynatą.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
  • 3. Indyka dokładnie posmaruj solą i odstaw na 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy