Indyk pieczony z kaszą kuskus i fetą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sycący, aromatyczny, pożywny obiadek. Mięso z indyka można zastąpić filetem z kurczaka.

  • 25 min

Składniki:

  • 50 dag filetów z indyka
    30 dag kaszy kuskus
    10 dag sera feta
    3 marchewki
    3 pomidory
    1 pęczek dymki
    1/2 litra bulionu
    1-2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    1-2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk pieczony z kaszą kuskus i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Marchewki oczyścić, obrać i pociąć w nie dużą kostkę. Zieloną część dymki posiekać, cebulki pokroić.
  • 2. Filety z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w duże kawałki lub plasterki. Oprószyć solą lub pieprzem. Marchewkę zalać bulionem, gotować 10 minut.
  • 3. Gdy marchewka będzie już odpowiednio miękka zdjąć garnek z ognia, wsypać kaszę kuskus, dodać cynamon i masło. Przykryć i odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała.
  • 4. Mięso usmażyć na oleju. Na tłuszcz wsypać gałkę muszkatołową, dodać pomidory, dymkę, dusić kilka minut. Wymieszać z kaszą, przełożyć do formy. na wierzchu umieścić mięso i pokrojoną fetę. Zapiekać 30 minut w temp. 180st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować