Indyjskie słodkości z ciecierzycy i suszonych owoców

0 (0 ocen)

Słodkości inspirowane Indiami to zdrowe i pożywne kulki z ciecierzycy i suszonymi owocami.

Składniki:

  • 200g ciecierzycy
    suszone owoce: 150g figi, 150g moreli
    1 łyżka miodu
    50ml soku z pomarańczy lub koniaku

    Mieszanka do obtaczania:
    sezam
    wiórki kokosowe
    kakao
    cynamon mielony
    orzechy włoskie

Indyjskie słodkości z ciecierzycy i suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę opłukać i zalać wodą na noc. Na drugi dzień zalać czystą wodą i ugotować (na małym ogniu ok. godziny), aby była miękka, ale nie rozgotowana. Nie solić.
  • 2. Suszone owoce opłukać w sitku, sparzyć wrzątkiem i zalać koniakiem lub sokiem z pomarańczy.
  • 3. Ciecierzyce, suszone owoce zmielić na maszynce do mięsa. Do masy dodać miód, wymieszać.
  • 4. Ufomować kuleczki i obtoczyć w mieszance: sezamu, wiórków kokosowych, kakao z cynamonem i rozdrobnionych orzechach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy