Indycze golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podudzi wypruwamy kości ale razem z przystającym mięsem gotujemy je w osolonej wodzie,dodajemy marchewkę,pieprz,natkę pietruszki.
Gotujemy do miękkości.
Pozostałe ''miękkie'' po golonkach wraz ze skórą nacieramy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do lodówki.
Odgotowane kości obieramy z mięsa .Mielimy mięso przez maszynkę,dodajemy jajko,bułkę odciśnięta z mleka przepuszczamy przez maszynkę,tak samo i marchewkę.
Doprawiamy przyprawami i mieszamy wszystkie składniki razem.
Napełniamy ''skóry'' farszem,spinamy wykałaczkami lub zszywamy nicią i pieczemy w piekarniku w temp.180*C przez 45min.Wierzch golonek możemy posmarować masłem by ładnie się zrumieniły i nie popękały.
2.Wodę z odgotowanych golonek przecedzamy rozpuszczamy w niej żelatynę i studzimy.
Zimne golonki kroimy w plastry układamy na półmiski i zalewamy tężejącą galaretą.
3.Golonki możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno w galarecie.
Komentarze