Indycze golonki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne na gorąco i na zimno w galarecie.

  • 60 min

Składniki:

  • dowolna ilość podudzi z indyka
    jajko
    bułka kajzerka czerstwa moczona w mleku
    marchewka
    przyprawa do indyka
    sól,pieprz,natka pietruszki
    żelatyna

Indycze golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonki indycze 1. Z podudzi wypruwamy kości ale razem z przystającym mięsem gotujemy je w osolonej wodzie,dodajemy marchewkę,pieprz,natkę pietruszki.
    Gotujemy do miękkości.
    Pozostałe ''miękkie'' po golonkach wraz ze skórą nacieramy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do lodówki.
    Odgotowane kości obieramy z mięsa .Mielimy mięso przez maszynkę,dodajemy jajko,bułkę odciśnięta z mleka przepuszczamy przez maszynkę,tak samo i marchewkę.
    Doprawiamy przyprawami i mieszamy wszystkie składniki razem.
    Napełniamy ''skóry'' farszem,spinamy wykałaczkami lub zszywamy nicią i pieczemy w piekarniku w temp.180*C przez 45min.Wierzch golonek możemy posmarować masłem by ładnie się zrumieniły i nie popękały.
  • Golonki w galarecie 2. Wodę z odgotowanych golonek przecedzamy rozpuszczamy w niej żelatynę i studzimy.
    Zimne golonki kroimy w plastry układamy na półmiski i zalewamy tężejącą galaretą.
  • Pieczone golonki indycze 3. Golonki możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno w galarecie.

Komentarze

Podobne przepisy