filet z indyka około 1 kg
100 g surowego boczku
250 g mielonego mięsa wołowego
mała cebula
½ ząbka czosnku dla smaku
1 łyżeczka musztardy do posmarowania mięsa
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka musztardy z ziarnami
1 jajko
szczypta soli , pieprzu czarnego, przyprawy włoskiej czerwonej mielonej papryki
suszony koperek lub pietruszką
Indycza pyszność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zmielone mięso i boczek włożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Do mięsa dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, zioła oraz paprykę.
Wbić całe jajko i wymieszać. Gotowy farsz odstawić na bok.
Pierś z indyka rozciąć i uformować na równy płat następnie lekko robić tłuczkiem aby nie naruszyć struktury mięsa
Wewnętrzną część mięsa (tę, na której będę układać farsz i zawijać do środka) posmarować musztardą.
Włożyć farsz do środa mięsa, zawinąć mięso, oprószyć papryką a następnie zawinąć folią aluminiową i włożyć do foremki. Piec około godziny na kilogram mięsa w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Komentarze